4e kruiswegstatie: Petrus ontkent Jezus


Na de arrestatie van Jezus beschuldigde een aantal mensen die daarbij aanwezig waren geweest Petrus ervan dat hij een volgeling van Jezus was.

Zoals vooraf voorspeld was door Jezus, ontkende Petrus driemaal dat hij Jezus kende. Petrus was een door Jezus geliefde en vertrouwde leerling die vele wonderen persoonlijk zag gebeuren. Hij liep zelfs met Jezus op het water.

Desondanks liet Petrus de zwakheid van de mensheid zien door Jezus te ontkennen uit vrees om ook gearresteerd te worden. Over de hele wereld zien Christenen zich nog steeds geconfronteerd met vervolging en vernedering door de ongelovige gemeenschap. Dat varieert van lelijke woorden tot mishandeling en de dood.

Mensen veroordelen Petrus wellicht zelfgenoegzaam vanwege zijn ontkenning van Jezus en zijn angst voor wat de Romeinen hem zouden aandoen wanneer zij zouden ontdekken in welke relatie tot Jezus hij stond, maar hoeveel Bijbel gelovende Christenen kunnen zeggen dat zij nooit gezwegen hebben over hun geloof toen er discriminatie dreigde (openbaar of in besloten kring)?

Zo’n stilzwijgen toont de zwakte van de mensheid. Petrus’ geloof was onvolkomen, hoofdzakelijk omdat hij op dat moment de Heilige Geest nog niet ontvangen had. Nadat de Geest met Pinksteren in de harten van de gelovigen was gekomen, was Petrus een moedige leeuw van geloof, die nooit angst had om zijn Heer te verkondigen.