De Calvarieberg geeft de plaats aan buiten de stadsmuren van Jeruzalem Jezus gekruisigd werd. De naam calvarieberg komt van het Latijnse calvarie hetgeen schedel betekent. 

OFFERBLOK, gelegen aan de voet van de Calvarieberg.

Met de nog steeds toepaselijke tekst : 

“GIJ PELGRIMS DIE DIT OORD BETREEDT, WIE GIJ OOK ZIJT EN HOE GIJ OOK HEET, GIJ ALLE VROOM VAN ZINNEN, BLIJFT STEEDS MARIA MINNEN EN GEEFT UW GIFT MET MILDE HAND, ZO BLIJFT MARIAOORD IN STAND”.

In het midden van het park ligt een opgeworpen heuvel die met bomen en bloemenstruiken is beplant. Er is een zichtlijn vanaf de ingangspoort naar deze berg. Een bakstenen trap van tien treden voert naar de top. Tegenwoordig wordt dit de Calvarieberg genoemd omdat op de top een houten kruis staat met het corpus van Jezus.

In de beginjaren was dit echter de berg van Maria. Hierop stond een groot Mariabeeld. Onze-Lieve-Vrouw der 7 Smarten waarbij zeven zwaarden het hart van Maria doorboren.

Nu staat dit beeld op een kleinere heuvel langs de parkeerplaats bij de kerk. Waarom dit beeld heeft plaatsgemaakt voor het kruis is niet bekend. Mogelijk omdat Ommel maar één oud Mariabeeldje kent, “Maria, troosteres in elke nood”. Dit beeldje had en heeft een speciale plek in de kerk.

© Copyright - Mariaoord Ommel - Park van Vrede