Website van de Stichting MariaoordOmmel, Park van Vrede

A+ A A-

 

Ommel – Terwijl de plannen voor het herstel van het Processiepark Mariaoord in Ommel steeds vastere vorm aannemen, is er voor het publiek op woensdag 16 mei de kans om alles te weten te komen van de rijke historie van deze bedevaartsplek. Dorpshistoricus Frans Martens zal toeschouwers in de Kluis aan de hand van beelden, documenten en speciale anekdotes meenemen in die rijke geschiedenis.

De wens van wijlen Wim Loverbosch om het park in het Ommelse hart weer wat van zijn oude grandeur terug te geven, wordt steeds meer werkelijkheid. De opknapbeurt is op zich al een veelomvattend karwei maar de projectgroep die de plannen begeleidt, wil het park ook graag een nieuwe toekomst geven, die van een vredespark. Alle noodzakelijke werkzaamheden, wensen en ideeën worden momenteel uitgewerkt in een formeel plan van aanpak waarmee straks de sponsoren en fondsen benaderd zullen worden. Een comité van aanbeveling is zo goed als geformeerd. Na de zomer wordt over dit alles meer bekend.

Zolang wil de projectgroep niet wachten met het publiekelijk benadrukken hoe belangrijk en bijzonder het Processiepark is. En wie kan dat beter dan kenner van het religieuze erfgoed aan de Marialaan, Frans Martens. De dorpshistoricus heeft veel waardevolle informatie van en over het bedevaartspark verzameld, teruggevonden en opnieuw vastgelegd. Zo weet hij veel interessants te vertellen over de totstandkoming van het park, de bedenkers, de bouwers, de financierders, over de talrijke bedevaarten en processies enzovoorts.

Woensdagavond 16 mei vanaf 20 uur neemt hij zijn toehoorders een uurlang aan de hand om ze door de geschiedenis van het park te leiden. Er is gelegenheid tot vragen stellen. Daarnaast zal Ad Verhoeven, voorzitter van de projectgroep, kort ingaan op de actuele stand van zaken. Ook wordt kort stilgestaan bij het provincie-brede project Crossroads, dat mogelijk ook gekoppeld zal worden aan de plannen met het Processiepark. Crossroads is min of meer de schakel tussen toen en nu doordat het de persoonlijke verhalen van mensen over de Tweede Wereldoorlog voor het nageslacht wil vastleggen. Verhalen die op een of andere wijze ook goed zouden passen in een vredespark.

De gratis toegankelijke avond in de Kluis valt midden in de meimaand die zoals elk jaar duizenden pelgrims naar Ommel trekt. Om die reden heeft de projectgroep de hele maand ook activiteiten in de kerk van Onze Lieve Vrouw Presentatie gepland. Zo zal er voor vrijwel alle diensten via grote beeldschermen een speciale video te zien zijn over de plannen met het Processiepark en omgeving. Ook liggen op de banken envelopjes met potloden om van aanwezigen naam en adres te verwerven zodat zij – die dat willen – actief op de hoogte worden gehouden van de ontwikkelingen rondom het park. De envelop mag vanzelfsprekend ook gevuld worden want alle bijdragen zijn welkom.

Tags: historie

Laatste nieuws