Website van de Stichting MariaoordOmmel, Park van Vrede

A+ A A-

D’Aauw Prinsen maakten het al bont met een bidcoin-pretpark in het Mariaoord maar als we de Klotkrant mogen geloven kan kapelaan Harold van Overbeek daar nog overheen met zijn christelijke inzamelingsactie voor de overburen. Een actie die in één klap de totale renovatie van het Processiepark mogelijk gaat maken en fijntjes de aandacht afleidt van de verbouwingen in de pastorie waar de kapelaan nu dagelijks in zijn nieuwe ‘zjakoezie’ echt ‘ginne kouw’ meer hoeft te lijden, de ratten niet meer over ‘ut aonrecht’ lopen maar waar een lekker reerugje in de ultramoderne keuken ligt te garen, waar de schimmel op ‘ut behang’ is vervangen door een topkwaliteit home-cinema en waar de trapleuningen van goud zijn omdat goud langer glanst dan koper, dus hoeft de huishoudster minder te poetsen.

De kapelaan schrijft het zelf, dus dan zal er wel iets van kloppen. Hij heeft in de pastorie ook een grote ‘bierkeller’ laten aanleggen en laat - naar het voorbeeld van een van zijn voorgangers, pastoor Van Erven - de oude traditie van ‘illegaal’ jenever stoken aldaar in ere herstellen. Die taak ligt te wachten voor Guus Knoops, de overbuurman van de kapelaan, nu nog kroegbaas die evenwel spoedig met zijn gezin op straat komt te staan. ‘Mer deh loat ik nie gebeure!’ schrijft de vastberaden geestelijke, die niet alleen de deur van zijn blinkende stal voor hen openzet, hij zet ze dus meteen ook aan het ‘illegale’ werk. Want voor wat hoort wat.

‘Maria’s Troost’ gaat het goedje heten dat Knoops moet gaan brouwen. Je kunt ermee gegarandeerd ‘al oew zùrge en probleme  vurdrinke’, stelt de kapelaan. Van de verkoopopbrengst kan hij de pastorie nog wat meer bij te tijd laten brengen en tevens het hele bedevaartspark in een oogwenk laten opknappen. De projectgroep kan er eigenlijk per direct mee ophouden, want die ging toch maar in een slakkentempo.

Van Overbeeks plan lijkt geniaal ware het niet dat er wat haken en ogen aan zitten. Zo zal de kapelaan eerst zijn huishoudster buiten moeten werken want hij wil dat werk nu aan de overbuurvrouw gunnen. Wat nog schokkender klinkt, is zijn voornemen om de vier kinderen van het gezin Knoops als misdienaars aan het werk te zetten, gezegende bezigheid wellicht maar het blijft wel kinderarbeid. O ja, tot slot, na tweeduizend jaar introduceert de Ommelse prelaat de commercie in het godshuis. Het ‘askrüske’ kun je bij hem op de woensdag na carnaval nog altijd ontvangen maar alleen als je ‘nie oew briefgeld vur de extra collectes’ vergeet.

Tags: carnaval

Laatste nieuws